29.10.2009

Orijinal Rulo

Jack Kerouac Yolda'yı 3 haftalık bir sürede yazdı. Truman Capote totoşu; buna yazmak değil, daktilo etmek denir demişti. Kerouac romanında yolun ritmini yakalamak ve vakit kaybını önlemek için, daktilosunda rulo haline getirdiği kağıdı kullanmıştı.
Dönemin şartlarına göre fazla müstehcen kaçtığı için o orijnal rulo geçen yıla kadar hep sansürlenmiş halde basıldı. Orjinal rulo ilk defa geçen yıl Penguin yayınevi tarafından basıldı. Ayrıntı yayınları yeni baskıyı Türkçe'ye kazandırdı. 
Ayrıntı Yayınları saolsun, valla hak geçiyor.

Orijinal rulo kesintisiz Yol(lar)da

Bob Dylan'ın "hayatımı değiştirdi; tıpkı herkesin hayatını değiştirdiği gibi," dediği Jack Kerouac'ın 'Yolda' adlı kitabı basılışının 50. yılı anısına ilk kez orijinal rulo haliyle yayınlandı.

3 yorum:

Leyla dedi ki...

bugün ing bankasının müşterileri sıkılmasın diye koyduğu tv de de vardı bu. nasıl yani bildiğin rulo şeklinde mi bu kitap yani?

axel dedi ki...

leyla yukarıda gördüğün rulo romanın ilk hali, yanimüsvedde hali. Kitap baskıya verileceği zaman o döneme göre aşırı müstehcen bulunduğu için sansüre uğramış. Geçen yıla kadar yayınlanan kitaplar sansürlü olarak yayınlanmıştı.

Leyla dedi ki...

yok onu anladım zaten sansürsüz olmasını.. hatta okuduğuma göre kitaptaki kişilerin artık hepsinin ölmüş olması sebebiyle de gerçek isimleriyle yayınlanmış. ama düşünsene rulo halinde yayınlasalar kitabı? kırışmaya buruşmaya gelmeyecek iyi bir kağıtta.. bence daha çekici olabilirdi kitap, he bu haliyle çekiciliğinden bir eksiklik mi var? yoo :)