5.07.2009

Bozkırın Ozanı

Kırgız yazar Cengiz Aytmatov geçen yıl12 haziranda, 81 yaşında öldü. Ölüm yıl dönümünde Trt Aytmatov'un anıt mezarından canlı bağlantı yaptı. -Laf arasında Orhan Pamuk için bir anıt mezar yapılmak istense kopacak kıyameti hayal edin.-
Aytmatov su götürmez bir gerçekle Türk dünyasının en iyi yazarıydı. Babası sıkı bir Sovyet rejimi taraftarı olmasına rağmen rejime ihanetten öldürüldü. Aytmatov uzun yıllar babasının mezarının yerini bile öğrenemedi. Eserlerinde ki soyvet rejimimin despotik yönlerine yaptığı eleştirilerin nedenini anlatıyor bu. Fransız yazar Louis Aragon Aytmatov'un Cemile'si için gelmiş geçmiş en güzel aşk romanı der. Bence Toprak Ana daha iyidir bu konuda.

Cengiz Aytmatovla 6 yıl önce tanıştım. Gün Olur Asra Bedel'i hediye etmişti bir abim. Türkiye'de ciddi bir Aytmatov kitlesi var. Aytmatov'un Türkiye münasebeti sağlamdı. Bu ülkenin gördüğü en güzel filmlerden biri Selvi Boylum Al Yazmalım Aytmatov'un eseri. Ortaokul Edebiyat müfredat kitaplarında çoğunlukla Aytmatov'un Beyaz Gemi'si bulunur. Türk Edebiyatı dergisi Aytmatov özel sayısı yayınlamıştı geçen yıl. Resim derginin kapağından.

Bu vesileyle ruhu şad olsun, toprağının sesi büyük ozanın...

3 yorum:

Leyla dedi ki...

Cengiz Aytmatov'un okuduğum tek kitabından beynime kazınmış o paragrafı yazmak istedim.

"Bu yerlerde trenler doğudan batıya, batıdan doğuya gider gelir, gider gelirdi... Bu yerlerde demiryolunun her iki yanında ıssız, engin, sarı kumlu bozkırların özeği Sarı Özek uzar giderdi. Coğrafyada uzaklıklar nasıl Greenwich meridyeninden başlıyorsa, bu yerlerde de mesafeler demiryoluna göre hesaplanırdı. Trenler ise doğudan batıya, batıdan doğuya gider gelir, gider, gelirdi..."

yanlış hatırlıyor da olabilirim, bu kitabın devamı olduğu düşünülen bir kitabı daha varmıydı Aytmatov'un?

axel dedi ki...

Leyla Gün olur asra bedelinin her bölümünün girişinde var bu paragraf. Kitabın devamı değilde kitap i.inde anlatılşan bir Kırgız efsanenesinin sonra kitaplaştırılmış hali var. Cengizhan'a Küsen Bulut adında...

Leyla dedi ki...

heh işte o. şu an evde olsam aslında sormazdım da bu soruyu. çünkü 3 yıl evvel bi kitap fuarına gittiğimde sanırım ötüken yayınlarıydı bakınırken "aytmatov okudunuz mu?" dediler bende yalnızca gün olur asra bedeli dedim. "Cengizhan'a küsen bulutu da okuyun mutlaka" demişlerdi, evet bana satmayı başarmışlardı, evet ben de onu rafa kaldırdım ve evet hala okumadım.. :) ve evet bu gülünecek birşey değil niye gülüyorum?